Torskeceviche

Foto: Ingrid S. Harboe og Bjørn Wad

Har du en fiskefilet igjen i kjøleskapet? Av og til kan det være vanskelig å vite hva vi skal bruke en liten rest til, løsningen kan være å lage en forrett. Å «koke» fisk i sitrussaft er en gammel teknikk som etter sigende stammer fra Bolivia. Fisken får samme konsistens som om den ble kokt, uten at den gjennomgår noen form for varmebehandling.

Denne oppskriften kan benyttes med stort sett alle fisketyper, men som eksempel har vi valgt torsk. Har du et stykke skrei igjen fra igår bruk det.

  • Skjær torsken i tynne skiver eller i terninger og ha dette over i en bolle.
  • Press lime eller sitron (eller begge deler) over fisken.
  • Bland godt slik at alle fiskens sider får saft over seg.
  • La torsken stå i kjøleskap i en halvtime – gjerne mer.
  • Når fisken har fått en «kokt» konsistens, siler du vekk væsken og blander inn basilikum, paprika og løk.
  • Smak til med salt og pepper.
  • Drypp noen dråper god olivenolje over og server som fingermat, gjerne med tannpirkere.

Smaksvariasjoner:
Andre smaker som fungerer veldig bra i denne retten er koriander og mango, enten som et alternativ til basilikum og løk eller i tillegg. Prøv deg fram. Du kan også bytte ut fisken med skalldyr. Reke- eller kamskjell-ceviche er vanvittig godt!

Oppskriften er fra «Restekjærlighet – Den store restematkokeboka».