Foto: Ingrid S. Harboe og Bjørn Wad

Dette er en erkenorsk dessert og kanskje det beste eksempelet på en restedessert. I den klassiske oppskriften brukes eplemos, krem og ristede brødsmuler lagvis – enkelt, raskt og godt. Her har vi laget en variant der epler bytter plass med tomater.

Bakte cherrytomater med litt sukker på gir en herlig søt-syrlig substitutt til eplemosen.

  • Sett ovnen på 125 °C.
  • Vask cherrytomatene, del dem i to og fordel dem utover en langpanne kledd med bakepapir (den fuktige siden av tomaten opp).
  • Strø over noen spiseskjeer sukker, så alle tomathalvdelene dekkes. Stek dem midt i ovnen i et kvarters tid eller til sukkeret har trukket inn i tomatene og de er rynkete og fine. La tomatene avkjøles mens du begynner på brødsmulene.
  • Riv brødet på et grovt rivjern eller bryt det i små biter. Stek bitene i smør i en stekepanne. Tilsett litt sukker under stekingen, så brødbitene karamelliseres og blir gylne. Krydre med litt kanel og la brødbitene avkjøles mens du begynner med kremen.
  • Pisk fløte og litt sukker til luftig krem. (Har du ikke har fløte, blir det veldig godt med vaniljeis også.) Fyll glass eller skåler lagvis med bakte sukkertomater, brødsmuler og krem.  

Variant:
Du kan erstatte cherrytomater med fiken – det blir også utrolig godt!

Oppskriften er fra «Restekjærlighet – Den store restematkokeboka».