Foto: Ingrid S. Harboe og Bjørn Wad

Denne italienske suppeklassikeren er kanskje definisjonen på en vellykket resterett. Ribollita betyr «kokt på nytt» og er opprinnelig en bonderett fra Toscana, der daggammel grønnsakssuppe ble gitt nytt og forsterket liv. Det er Ribollita som lages i Matvetts restetorsdagsfilm, så se filmen og få all inspirasjon du trenger.

  • Nesten hva som helst er godt i denne suppen, og den vil aldri serveres helt likt. En glimrende rett som bruker opp restene fra grønnsakssuppen, woken, ratatouillen eller tacomiddagen.
  • Hakk rå løk og hvitløk og stek det gyllent i olje i en stor gryte.
  • Hell i en slant hvitvin hvis du har og la det koke litt.
  • Hakk de rå grønnsakene, ha dem over i gryta og la dem surre et par minutter.
  • Tilsett tomatene og ha i en buljongterning eller to sammen med litt vann hvis du vil ha kraftigere smak på suppen.
  • La alt koke i 10 min.
  • Skjær kålen i strimler, grovhakk persillen og ha alt over i gryta sammen med hermetiske bønner (gjerne bønnelaken også).
  • Tilsett litt vann hvis du synes suppen er for tykk.
  • La det hele putre et kvarters tid, eller til de rå grønnsakene er «al dente» (myke, men ikke dvaske).
  • Har du noen kokte, stekte eller wokede grønnsaksrester, kan du la dem koke med de siste minuttene (eller til de er gjennomvarme).
  • Riv det tørre brødet i grove biter og ha det i suppen – med eller uten skorpe.
  • Kutt opp eventuelle skinke- eller pølserester og ha i suppen.
  • Finriv sitronskall og ha oppi gryta sammen med sitronsaften.
  • Smak til med salt og pepper.
  • Hell en generøs slant god olivenolje over rett før servering.

Se hvordan du lager Ribollita her: http://youtu.be/iQID3b2t6vY

Oppskriften er fra boka «Restekjærlighet – Den store restematkokeboka».