Foto: Ingrid S. Harboe og Bjørn Wad

Det fine med denne retten er at du kan bruke de grønnsakene som har ligget litt for lenge og blitt myke. Virkelig en anledning til å rydde i grønnsaksskuffen. Nesten alle grønnsaker smaker godt i en ratatouille og det finnes mange varianter.

I den franske originaloppskriften er det tomat som spiller hovedrollen, mens løk, hvitløk, squash og paprika kjemper om birollene. Her er et forslag til ingredienser, men har du for eksempel oliven, gulrøtter, brokkoli og purre i skapet passer de også fint inn.

  • Finhakk hvitløken og skjær grønnsakene i grove biter.
  • Varm litt olje i en gryte og la hvitløken surre litt før du tilsetter grønnsakene.
  • La grønnsakene surre med et par minutter på middels varme – de skal bli myke, men ikke brune.
  • Tilsett grovhakkede eller hermetiske tomater.
  • La ratatouillen småputre et kvarters tid, rør av og til.
  • Smak til med salt, pepper og urter, ev. litt sitronsaft og sukker i tillegg.
  • Serveres som tilbehør til ulike typer fisk eller kjøtt, til ris eller pasta, som fyll i en omelett, i en crêpe eller som den er: Rykende varm med en generøs mengde ferskrevet parmesan og god olivenolje over.

Oppskriften er fra «Restekjærlighet – Den store restematkokeboka».