Foto: Shutterstock

Mye middagsrester kastes fordi vi ikke tror at resten vi har igjen er stor nok til at den kan brukes på nytt. I en suppe er ingen rest for liten. Dessuten kan du bruke grønnsaksstilker som du ellers kanskje bare skjærer bort. Gammelt brød i form av krutonger og noen sprø salte skinkebiter gir det lille ekstra til suppens smak.

  • Lag krutongene først: Skjær brød i terninger, og legg disse i en bolle med olivenolje og rør dem litt rundt i oljen. Ønsker du litt smak på krutongene, kan du tilsette urter el. i blandingen. Når krutongene har trukket til seg oljeblandingen, legges de utover et stekebrett og stekes på 190 grader i 8-10 minutter. Følg godt med så de ikke blir brent.
  • Skjær bukettene av brokkolien, skrell stilkene og del dem opp i biter. Del potetene i terninger og skrell og grovhakk løk og hvitløk.
  • Brokkolibukettene kokes og tilsettes hele i suppa like før servering: Kok opp vann med buljongterningen og legg i brokkolibukettene og la dem putre 3-4 minutter. Tas opp med hullsleiv.
  • Legg skiver av spekeskinke eller parma på et stekebrett kledd med bakepapir. Stek dem noen minutter i ovnen etter at krutongene er ferdige. Følg med så de ikke blir brent.
  • Fres det du har av rå poteter, brokkolistilker, løk og hvitløk sammen i oljen i en god kjele. Krydre med kajennepepper.
  • Hell på buljongvann (ev. fra koking av bukettene) og la det koke ca. 10 minutter. Hvis du bruker rester av ferdigkokte poteter, deler du disse opp og har dem i kjelen når det andre er kokt.
  • Kjør så suppen i med stavmikser. Ha i fløte og resten av krydderiene og la det få et oppkok.
  • Suppen serveres rykende varm og tilsettes kokte brokkolibuketter, sprø biter av skinke og krutonger idet dere skal spise.