Pølselapskaus

Foto: Ingrid S. Harboe og Bjørn Wad

Hva gjør du med de sprukne wienerpølsene som lå igjen i gryta etter gårsdagens barnebursdag? Ett forslag er pølselapskaus – det er veldig godt og latterlig lett å lage. Bruk det du måtte ha av pølserester: wiener- grill-, oste- eller kyllingpølser. Potet- og grønnsaksrester passer også veldig bra i en pølselapskaus.

  • Sellerirot og kålrot er klassiske lapskausgrønnsaker, men for all del – bruk det du har, og det du synes er godt. Det er lurt å velge grønnsaker som trenger ca. samme koketid.
  • Skjær poteter, løk og det du måtte ha av rotgrønnsaker i små terninger.
  • Putt alt i en gryte og hell over buljong til det så vidt dekker.
  • La det koke til grønnsakene er møre (ca. 20 min).
  • Skjær pølsene i biter og stek dem lett i en stekepanne.
  • Putt pølsebitene opp i gryta og la alt putre et par minutter til.
  • Synes du det er for mye væske, kan du helle av litt. (Men ikke kast buljongen – den er nydelig å drikke).
  • Server pølselapskausen rykende varm, gjerne med flatbrød til. Og har du litt frisk persille på lur, blir dette rene herremåltidet.

Variasjoner:
Har du lyst på en tykkere lapskaus, kan du mose poteter og grønnsaker til en stappe før du tilsetter pølsebitene. For en fyldigere lapskaus kan du blande inn en god klatt smør eller en slant fløte eller melk. Hvis du er tom for buljong, men derimot er den heldige eier av en halv øl, kan du koke poteter og grønnsaker i «ølvann». Alkoholen fordamper, men lapskausen tar opp den deilige ølsmaken.

Pytt-i-panne – lapskausens lillebror. Mens ingrediensene i en lapskaus kokes, så steker man pytt-i-panne.  Prøv en pølse-pytt-i-panne med et speilegg på toppen – det er toppen av restematlykke. (Det kan være en fordel å koke potetene/grønnsakene møre først, så går det litt fortere).

Oppskriften er fra «Restekjærlighet – Den store restematkokeboka».