Pilaf – resteris

Foto: Ingrid S. Harboe og Bjørn Wad

Her er en klassisk oppskrift fra Midtøsten, med resteris som hovedingrediens. Denne retten fungerer veldig bra som tilbehør til det meste av fisk, fugl og kjøtt, men også alene som hovedrett.

  • Risen i en ekte pilaf skal egentlig først stekes i smør eller olje sammen med løk og hvitløk, for deretter å koke i buljong.
  • Kjennetegnet for denne retten er at riskornene ikke kleber seg sammen, men er separate pga. fettet de stekes i før koking.
  • Fortvil ikke dersom din resteris er litt klebrig – det går bra likevel.
  • Varm olje i en stekepanne og stek løk og hvitløk til gyllenbrunt.
  • Tilsett risen og la den frese på relativt høy varme mens du rører. Den skal bli gyllen, men ikke brent.
  • Tilsett mer olje dersom risen fortsatt klumper seg. Målet er å få «selvstendige» riskorn som ikke kleber.
  • Fortsett stekingen helt til pannen blir tørr, det skal sprake godt uten at risen brenner seg.
  • Når du har fått en fin, tørr pilafkonsistens, tilsetter du det du måtte ønske av ingredienser. Her er det kun fantasien som kan stoppe deg.
  • Let i skuffer, skap, fryser og kjøleskap og kast deg inn i Midtøstens smakfulle hete!
  • Server som en risotto i dype tallerkener.

Oppskriften er fra boken «Restekjærlighet – Den store restematkokeboka».