Foto: Shutterstock

Rester av helstekt kjøtt er verdifull restemat som bør brukes vel. En av de store fordelene med slike rester er at middagen dagen etter er halvveis ferdig før du starter. Fordi vi vet at det krever mye energi å produsere kjøtt, må vi forvalte det bra og spise opp alt!

Ta vare på sausrester også hvis du har. De setter en fin smak på gryten.

  • Legg kjøttet i kjøleskapet over natten, og del det i biter dagen etter. Restene kan også fryses ned og brukes senere. Da pleier jeg å dele kjøttet i biter, legge det i en plastboks og helle restene av sausen over. Tiner det så i kjøleskap når jeg skal bruke det, og kjøttet vil da bli marinert i sausen.
  • Smelt smør i en stor gryte og surr løken et par minutter på middels varme. Det skal ikke bli brunt, bare mykt.
  • Del grønnsakene i biter og ha dem i gryta sammen med løken.
  • La alt surre i et par minutter før du har oppi skiver av sjampinjong. og lar det putre i 5 minutter til.
  • Hell restene av saus oppi gryta. La kjøttet renne av seg på en tallerken, og pass på å få med så mye av den gode sausen som mulig. Tilsett så rødvin og vann.
  • Dersom det var lite eller ingen saus igjen tilsetter du 1 dl ekstra vann og ½ buljongterning. La det koke opp og reduser varmen. La det stå og småkoke i noen minutter.
  • Når gulrotbitene er møre tilsetter du krydderet og rømmen. Rør godt, og kok det opp.
  • Tilsett så kjøttet i biter og tyttebærsyltetøy. Kok opp og reduser til minimum varme, og la det stå og trekke litt slik at kjøttet blir varmt.
  • Kjøttet er i utgangspunktet ferdigstekt, hvis det står for lenge blir det viskelær.
  • Smak til med salt og pepper. Har du kokte poteter igjen kan du dele dem og ha oppi gryta mot slutten av koketiden.
  • Server retten med ris eller poteter og en frisk salat.

Restematppskriften er fra minmiddag.no.