Foto: Ingrid S. Harboe og Bjørn Wad

Fiskegrateng er en typisk resterett. I tillegg til å bruke opp fiskerester (kokt, stekt eller rå) kan du også bruke den kokte pastaen og litt av det tørre brødet. Det eneste du egentlig trenger å lage, er en hvit saus.

Pasta øker med mellom 145–180 prosent når den kokes, så det er en god forklaring på hvorfor vi alltid får pasta til overs. Pastaen er best når den er nykokt, varm og «al dente» – ikke kald og soggy, og ofte ender vi med å kaste det som blir til overs. Kokt pasta som kokes på nytt, er ikke noe å rope hurra for, heller ikke gårsdagens pasta oppvarmet i mikroen. Men det finnes måter å redde pastarestene på.

  • Sett stekeovnen på 180 °C.
  • Lag en bechamelsaus (hvit saus) ved å smelte smør, røre inn mel og tilsette melk.
  • La sausen småkoke i 10 min under konstant omrøring. Et tips er å legge en mynt mellom platen og gryta slik at ikke sausen brenner seg så lett. Avkjøl sausen.
  • Pisk eggene og rør dem inn i sausen.
  • Smak til med salt, pepper og muskat.
  • Skjær fisken i biter som blandes inn i sausen. (Hvis fisken er rå må den kokes først.)
  • Tilsett kokt pasta og rør inn. Hvis du ikke har (eller ikke vil ha) pasta i, kan du erstatte den med noe som har mer eller mindre samme konsistens og tyggemotstand, f.eks. gulrot, squash eller purre.
  • Ha røren i en smurt ildfast form, strø over revet ost og dryss litt brødrasp/kavring på toppen.
  • Stek fiskegratengen nederst i ovnen i ca. 45 min.

Oppskriften er fra «Restekjærlighet – Den store restematkokeboka».