Fiskekaker med agurkskallsalat

Foto: Ingrid S. Harboe og Bjørn Wad

Ble det fiskerester igjen i går? Uansett om det er kokt torsk eller stekt makrell du sitter igjen med (eller litt av hvert), blir dette ypperlige fiskekaker i dag. Hjemmelagde fiskekaker er innmari godt, og det går faktisk utmerket godt an å lage dem av fisk som allerede har vært stekt eller kokt.

  • Før du begynner: Pass på at fisk, melk og fløte er vel avkjølt – hvis ikke kan fiskefarsen lett skille seg.
  • Ha fiskekjøtt og salt i en kjøkkenmaskin (eller hakk og rør for hånd hvis du er sterk og tålmodig).
  • Bland godt til det blir en seig masse.
  • Hell i melk og fløte og bland til du får en jevn farse.
  • Form farsen til små kaker og stek dem i smør på middels høy varme. For en mer smaksrik fiskekakefarse kan du for eksempel blande inn finhakket gressløk og sitronskall, hvitløk og chili eller finrevet muskatnøtt.
  • Hvis du lager fiskekaker på stekte eller kokte fiskerester kan du eventuelt panere dem for å få dem ekstra crispy utenpå.
  • Lag salaten. Som den resteeksperten du nå begynner å bli, sparer du selvsagt på grønnsaksavskjær (skall, stilker, ender o.l.) Dette oppbevarer du i en lufttett boks (eller i zip lock-pose) i kjøleskapet, slik at du alltid har noe på lur når du skal lage saus, koke kraft eller – i dette tilfellet – lage agurkskallsalat! (Du har selvsagt vasket agurkene først og skåret av det grønne skallet i lange strimler med en ostehøvel).
  • Legg agurkskallet i en bolle og kryst sitronsaft over. Finhakk gressløken og bland inn i agurkskallsalaten. Smak til med salt og pepper. Du kan eventuelt helle over et beger yoghurt naturell for en friskere variant. Tilsetter du hvitløk, har du en deilig agurkskall-tzatziki. Rømme funker også bra.

Tips: Det er mye annet som er godt til fiskekaker også. Kokte poteter og rømme, rotfruktpuré og råkostsalat er alle bra tilbehør. Du kan også legge fiskekaken på en ristet brødskive med remulade på. Kjempegodt!

Oppskriften er fra boka «Restekjærlighet – den store restematkokeboka».