Eple- og appelsinterte

Foto: Shutterstock

En velsmakende og enkel restematoppskrift på hverdagsterte, hvor du får brukt opp slitne appelsiner og rynkete epler. Hemmeligheten bak en supersprø og gjennombakt bunn er å skjære frukten meget tynt og i like store deler. Pærer eller aprikoser kan brukes i stedet for epler.

  • Skrell appelsinen med en bred potetskreller og hakk skallet meget fint.
  • Press saften ut av appelsinen og ha både juice, skall, appelsinblomsekstrakt, mel, sukker og kardemomme i en stor skål.
  • Skjær eplene i fire og ta ut kjernehuset. Skjær dem så i ¼ tykke skiver med en skarp kniv.
  • Legg epleskivene i skålen og vend forsiktig blandingen. La stå i minst ti minutter. Vend blandingen et par ganger mens du lager deigen.
  • Ha alle deigingrediensene i en bolle, og elt dem raskt og forsiktig til en jevn, elastisk deig. Det er viktig ikke å kna deigen for lenge, ellers blir den for varm. Alternativet kan du lage deigen i en kjøkkenmaskin.
  • Kjevle deigen ut på et melet bord til en firkant eller sirkel som passer til et stekebrett på ca. 40 x 40 cm. Skjær kantene rene med en skarp kniv. Fjern forsiktig overflødig mel med en pensel og flytt deigen over på et stekebrett med bakepapir.
  • Hell fyllet midt på deigen og fordel det ut til sidene, men ikke lenger ut enn at du kan lukke deigen rundt fyllet med en 3 cm bred kant.
  • Terten stekes ved 200 grader i 10 minutter.
  • Skru temperaturen ned til 180 grader og bak videre i 25-30 minutter eller til terten er gyllen og sprø. Kontroller at bunnen er gjennomstekt ved å løfte terten forsiktig opp. Selv om terten er gyllen på toppen, kan bunnen trenge noen minutter til i ovnen.

Tips: Det vil være deigrester igjen fra terten. De kan du enten lage små dekorative hjerter av som du fordeler på toppen før steking, eller du kan lage rustikke småkaker. Skjær deigen grovt ut med en skarp kniv (uten kjevling). Legg småkakene på et stekbrett med bakepapir. Pensle med sammenpisket egg og dryss med sukker og kardemomme. Bak småkakene ved 180 grader til de er gylne.

Oppskriften er hentet fra IKEAs flotte nye kokebok «Vår mat – naturligvis», hvor bruk av rester og hele råvaren står i fokus.