Foto: Ingrid S. Harboe og Bjørn Wad

Øllebrød er en klassisk dansk resterett som i hovedsak består av tørre rugbrødrester og slanten av ølet som aldri ble drukket. Det høres kanskje ikke superfristende ut, men servert med krem eller vaniljeis blir dette en strålende hverdagsdessert!

Varmt øllebrød med kald melk er godt til frokost.

  • Fjern skorpen og skjær rugbrødet i grove biter som du legger i en kjele.
  • Hell over vannet og la brødet stå i bløt over natten – da blir det aller best.
  • Har du ikke tid, går det greit å koke det opp direkte fra tørr tilstand.
  • Kok opp og la brødet småputre i et kvarters tid eller til det er bløtt opp.
  • Hvis du vil ha en helt glatt konsistens på øllebrødet, kan du kjøre blandingen i en hurtigmikser.
  • Tilsett sukker, salt og øl. Ønsker du en fyldig ølsmak, kan du bruke Porter. Vil du ha det mildere, kan du bruke pils eller hveteøl.
  • Kok opp og rør til du har en jevn, klumpfri masse.
  • Smak til med f.eks. honning eller sirup til du får den sødmen du ønsker.
  • Server til dessert og drøm deg av gårde til den danske landsbygda.

Tips:
Andre måter å bruke opp tørre, daggamle rugbrødrester:

Rugbrødmüsli:
Smuldre opp daggammelt rugbrød og stek det i pannen sammen med hakkede nøtter og litt honning til det er sprøtt.  Avkjøl og ha over på glass med lokk.

Rugbrødsbakst:
Kjør tørt rugbrød i en mikser og bruk det istedet for grovt mel når du baker brød, rundstykker e.l.

Rugbrødgrissini:
Skjær rugbrødskivene i tynne, lange strimler. Stek dem i litt smør i en panne og la dem avkjøle på rist så de blir sprø. Server til supper, salater, til ostefatet eller med dip til.

Oppskriften er fra «Restekjærlighet – Den store restematkokeboka».