Aktuelt

Nyheter

Bedriftene slutter opp om arbeidet

I annen signeringsrunde har 17 nye bedrifter nå tilsluttet seg bransjeavtalen for å bidra til at Norge halverer sitt matsvinn innen 2030. Totalt 60 store virksomheter innen matindustri, dagligvarehandel, hotell, kantine og restaurant har så langt forpliktet seg til å samarbeide om å nå et viktig mål.

Les mer

Fakta

Ta vare på fisk og sjømat

Noen matvarer krever litt ekstra omsorg for å sikre optimal holdbarhet. Dette gjelder særlig fisk og sjømat som det er et stadig bedre utbud av i alle dagligvarebutikker. Når vi planlegger ukens måltider er det viktig å ikke kjøpe inn mer råvarer enn vi tror vi trenger, eventuelt at vi fryser fisken så fort vi forstår at den ikke vil bli spist i løpet av noen dager.

Les mer

Fakta

«Best før» betyr ikke dårlig etter

Hvert år kaster vi nordmenn store mengder mat som vi lar forfalle i kjøleskapet før vi får spist den opp. Vi tenker ikke over hvor stort det opprinnelige råvareuttaket er når vi «rydder» i skapet og heller ut melk, kaster brød eller brune bananer. Det trengs for eksempel 1000 l vann for å produsere én liter melk. Dine forbruksvaner spiller en rolle.

Les mer

Nyheter

«Best før, ofte god etter»

Forbrukerne står for over 60 prosent av matsvinnet i Norge, og «utgått på dato» er en av hovedårsakene til at vi kaster mat. Supplerende merking gjelder kun for «best før»-merkede matvarer og opplyser om at denne maten ofte kan spises etter utløpsdato. 

Les mer

Tips

Utnytt råvarene maksimalt

Sjekk ut disse små matvett-filmene som er fra et nordisk samarbeidsprosjekt kalt Zero Waste. Her får du tips til hvordan du kan utnytte råvarene dine alternativt når de ikke er helt ferske lenger.

Det er Landvernd på Island som har laget filmene i samarbeid med Stop Spild Af Mad i Danmark, på oppdrag av Nordisk Ministerråd. Sjekk også ut restematoppskriftene fra Zero Waste-prosjektet.

 

Les mer

Tips

Tid for påske

Skal du på hytta i påsken? Eller skal du bare være hjemme og kose deg med god mat. Så bra, men husk å bruke alle råvarene og restene i ferien også. Påsken er kanskje den høytiden hvor vi kjøper, lager og kaster mest mat.

Les mer