Matkastebord fra Miniøya 2014

Torsdag 18. september arrangerer Matvett og Forbrukerrådet nasjonal Restetorsdag. I samarbeid med Kiwi setter vi opp en utstilling av Matkastebordet i ni norske byer. Hensikten er å vise hvor mye mat vi kaster hvert år og hvordan vi kan handle smartere for å få brukt opp maten.

Vi kaster i gjennomsnitt 46,3 kg mat hver i året – mat som burde vært spist. Hver femte handlepose går altså rett i søpla, men med enkle grep kan vi spare både penger og miljø.

Penger å spare på å kaste mindre

– Planlegg innkjøpene bedre, oppbevar maten riktig og bli flinkere til å bruke rester, så vil matsvinnet bli vesentlig redusert. Her er det mange penger å spare, sier Randi Flesland, lederen i Forbrukerrådet. Hensynet til miljøet er også en viktig faktor. Matindustrien, dagligvarehandelen og forbrukerne kaster over 350 000 tonn mat samlet sett som burde vært spist.

Hele Norge med på matsvinnsdugnad

Ved å innføre «Restetorsdag» som begrep i husholdningen, kan vi forbrukere selv ta kontrollen over matsvinnet vårt. Lag noe godt av restene i kjøleskapet hver torsdag, og kjøp med god samvittighet inn ny og frisk mat til helgen. Matvett ønsker å få med hele Norge på en matsvinnsdugnad, og samarbeider derfor med Forbrukerrådet og Kiwi om mange restetorsdags-arrangementer i hele landet på samme dag.

Se Matkastebordet  og få servert restevafler mellom 12 og 14 på torsdag i følgende byer:

  • Gjøvik – Storgt. 8
  • Tromsø – Jekta storsenter
  • Bodø – City Nord
  • Kristiansand – Gågata
  • Trondheim – Dronningensgt.10
  • Stathelle – Brotorvet senter
  • Sarpsborg – Amfi Borg Storsenter
  • Bergen – Bystasjonen
  • På Hundsund Ungdomsskole i Bærum serverer vi 9-trinn og andre fremmøtte frokost fra kl. 08.45, basert på brødmat som ikke er helt fersk, men like god.

Samarbeid på tvers er nøkkelen til suksess

– Samarbeid i verdikjeden for å få redusert matsvinnet i Norge er veldig viktig, sier Jan Paul Bjørkøy fra Kiwi. Derfor ønsker vi i Kiwi å være med på dette landsomfattende og spennende opplegget i dag.

Matvett ønsker fokus på matkasting som problem, og oppfordrer alle til å delta i dugnaden med å redusere matsvinnet i Norge. Nasjonal Restetorsdag er en del av et nordisk samarbeid, hvor alle nordiske land i høst lager sine egne arrangementer for å sette fokus på matsvinnet med United Against Food Waste Nordic.

For mer informasjon, ta kontakt på ams@matvett.no.