Fra Matkastebordet

Visste du at vi kaster store mengder brød hver dag som verken er mugne eller dårlige? Hver dag kastes 100 000 brød i norske søppelkasser, fordi vi mener at brødet vårt må være dagsferskt for å spise det. Dette må det være mulig å gjøre noe med.

For å produsere ett brød har Nobels Fredssenter regnet ut at det brukes over 2 kvm av verdens matjord, det vil si at det kastes brød hver dag i Norge som trenger nesten 200 mål matjord for å bli produsert. Hvis vi regner at ett brød koster i gjennomsnitt kr. 25, blir dette brød for over 3 millioner kroner om dagen.

Hvis vi bryter den norske brødkastingen ned på familienivå, blir det ikke mer enn et brød i uken per familie med fire medlemmer, så det er fullt mulig å være med å endre den statistikken!

Husk å pakke brødet godt inn, enten i papirposen det kom i eller en tett brødboks. Personlig liker jeg å ha brødet i en plastpose, fordi jeg ikke er så opptatt av at skorpen skal være sprø.

I følge en studie som ble gjort på innholdet av antioksidanter i ulike matvarer, fant man at nivået endret seg ved ulike varmebehandlinger som for eksempel koking, steking og oppvarming i mikrobølgeovn. Resultatet viste blant annet at antioksidantnivået i brød økte når brødskiven ble ristet eller bakt. Dette skriver KK.

Enkle brødråd får du her hvis du er avhengig av ferskt brød:

  • Kjøp brød daglig
  • Frys de brødene du ikke skal spise samme dag
  • Del brødet i skiver og frys det hvis du liker ristet brød
  • Brød som ikke er helt ferskt kan du fukte med litt vann og sette i varm ovn noen minutter

Hvis brødet ditt har blitt litt tørt kan du fremdeles riste det med godt resultat eller bruke det på andre måter: