Fra lanseringen: Christian Salbu Aasland, Brit Salbu og Therese Faye fra Keep-it med landbruks- og matminister Lars Peder Brekk

Det er viktig at mat oppbevares i riktig temperatur for å sikre optimal holdbarhet. Kan en liten temperaturbrikke bidra til å redusere matsvinnet?

Holdbarhetsindikatoren Keep-it, som er utviklet ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) i Ås, er festet til matvaren fra den forlater produsent til den åpnes hjemme på kjøkkenet. Den lille temperaturbrikken viser en riktigere holdbarhet enn den tradisjonelle datostemplingen ved å måle både tiden og temperaturen maten utsettes for. Det betyr at indikatoren som sitter utenpå emballasjen på selve matvaren, teller ned antall dager til holdbarheten er ute.

Første produkt ut med holdbarhetsindikatoren er Norfjord kjøttdeig som selges i Rema-butikkene. Kjøttdeig skal oppbevares kaldt (maks 4 grader) og er følsom overfor temperaturforskjeller. Utfordringen blir å tydeliggjøre overfor forbruker hvor viktig det er å ta vare på maten ved å sørge for riktig oppbevaring. Ikke la matposene ligge lenge i varm bil, men få maten raskt hjem og i kjøleskapet. Bruk fornuften og sansene, så unngår du å måtte kaste mat unødvendig. Finn flere tips om riktig oppbevaring i kjøleskapet her: http://matvett.no/2011/11/kjenn-ditt-kjoleskap/