Foto: www.matprat.no

Vi kjøper inn og lager mye god mat i julen – og det skal vi. Men da blir det ekstra viktig å ta vare på restene og bruke dem opp i andre retter hvis vi går lei av tradisjonell julemat! Server familien eller venner en buffetlunsj med restene hvis du skal på ferie og ikke vet hvordan du skal få spist opp all maten før du reiser.

Hvert år kaster vi nordmenn store mengder fullgod mat som vi lar forfalle i kjøleskapet før vi får spist den opp. Vi tenker ikke over hvor stort det opprinnelige råvareuttaket er når vi «rydder» i kjøleskapet og heller ut melkeskvetter, kaster slapp salat, daggammelt brød eller brune bananer.

Vi kaster mer mat rundt jul

Julen er kanskje den tiden på året da vi kaster mest mat. Det er akkurat som om vi får et ekstra hamstringsgen i midten av desember, og vi handler inn råvarer i store mengder, selv om butikkene bare er stengt i et par dager. Vi er redd for at mat vi «må» ha til selskapene og julekosen skal bli utsolgt. Dessuten lager vi mye annerledes mat og matgaver før og under julehøytiden, og kjøper ingredienser som vi ikke bruker ellers i året og som blir stående til de blir gamle og så kastet. I januar er vi ferdige med julemat og skal slanke oss, og mye forsvinner ut døren.

Planlegg høytidsmåltidene

I år kan du planlegge spisefesten litt bedre ved å legge opp til måltider som utnytter de råvarene du kjøper, maksimalt. Ta høyde for at pinnekjøttet ikke blir spist opp under julemiddagen, og ha litt grønnsaker på lur til en betasuppe med biter av pinnekjøtt. Ribberestene smaker kjempegodt på matpakken på skitur og små røkelaksbiter blir dekorativ og smakfull topping til pizzaen. Spar eggehvitene fra makronene eller marengsen og bruk dem i en råkrem til fruktsalat eller hjemmelaget iskrem. Legg inn i planleggingen at du inviterer til en buffetlunsj i romjulen hvor du kan bruke opp de ulike restene av sild, skinke, pølse, røkelaks osv., så du får glede av all den gode maten før du går lei og bare vil rydde huset rent for julestemning. Inviter gjerne en ekstra gjest – en som er ensom og som bidrar til å minske julematsvinnet. Ikke kjøp mer enn du kommer til å spise.

Ta kontroll over kjøleskapet

Hvis du bruker fem minutter dagen før dagen til å ordne i kjøleskapet, er mye gjort. Sett den eldste rømmen og fløten forrest, rydd vekk tacosauser og annet du ikke trenger til jul og det er sikkert noe der inne som ikke behøver å stå kaldt. Så får du plass til all den deilige julematen og samtidig oversikt over hva du har.

Ta vare på restene

Når vi har gjester går det fort litt i ball. Ofte forsyner vi oss med mer enn vi klarer å spise, fordi maten er fet og mektig, så det blir mye tallerkensvinn. For å få opprydding raskt unna, kaster vi også restene på fatene for å fylle oppvaskmaskinen. Prioriter å rydde bort julematen, i tette bokser eller folie i kjøleskapet og spar oppvasken til gjestene har gått. Julerestematen er gull verdt og smaker nesten bedre til frokost eller lunsj dagen etter.

Skal du reise bort i romjul eller nyttårshelgen? Husk å ta med eller fryse ned mat som kan bli dårlig mens du er borte, så slipper du å kaste det når du kommer hjem.

Julerestemat smaker nydelig

Enten du spiser ribbe med pølser og medisterkaker, pinnekjøtt, dyrestek eller kalkun, smaker restene fortreffelig dagen derpå hvis de behandles med litt kjærlighet. Når måltidet er unnagjort, bør du prioritere å rydde bort maten og heller la oppvasken stå. Kjøl restene raskt ned, pakk godt inn, sett kaldt og bruk dem i løpet av romjulen. Inspirasjon og oppskrifter finner du her:

http://matvett.no/oppskrift/kalde-ribbesmorbrod/

http://matvett.no/oppskrift/kalkunwraps-i-sekken/

http://matvett.no/oppskrift/betasuppe-med-pinnekjott/

http://matvett.no/oppskrift/pizza-med-egg-og-rokelaks/