For å unngå matsvinn er det viktig å ta godt vare på den maten du kjøper. Kjøleskapet er en god støttespiller i så måte, men det er en del grunnregler som må følges for at det skal fungere optimalt.
1. Ha kontroll på temperaturen i kjøleskapet. Denne bør holde mellom 2 og 4 grader. Dette har mye å si for holdbarheten til lett bedervelig mat. Ferskt svinekjøtt, for eksempel, holder seg i åtte dager dersom temperaturen er 2,5 grader, men blir dårlig etter bare tre hvis det er 5 grader varmere i skapet. Fersk fisk får opptil dobbel holdbarhet ved å bli oppbevart ned mot null grader, viser forskning fra Nofima. Det kan være lurt å legge inn et synlig termometer for å finne ut hva du skal stille inn kuldeindikatoren på. Dette henger selvfølgelig sammen med hvor fullt kjøleskapet er.
2. Hold god orden i kjøleskapet. Plasser lett bedervelige matvarer som kjøtt og fisk nederst i kjøleskapet, da det som regel er kaldest der.
Bli kjent med de ulike kuldesonene i ditt kjøleskap. Dette står sannsynligvis forklart i bruksanvisningen. Moderne kjøleskap er avanserte og designet spesielt for å tilpasse sonene til hvordan de ulike matvarene oppbevares best.
3. Sørg for rask nedkjøling av matvarene. Det er lurt å handle mat som siste post på programmet, og husk å få maten raskt i kjøleskapet når du kommer hjem. En del nye skap har egne innstillinger for rask nedkjøling, og det er spesielt nyttig i sommervarmen.
4. Pakk inn matrester og andre matvarer som ikke er i emballasje. Legg den i bokser med lokk. På den måten vil ikke maten“forurense” klimaet i kjøleskapet og ta smak fra eller tørke ut annen mat. Ekstra viktig er det å unngå kontakt mellom rå og ferdiglaget mat.
5. Ikke putt varm mat rett i kjøleskapet. Da vil temperaturen stige og kondensen gi gode vekstmuligheter for bakterier. Har du rester til overs som du ønsker å oppbevare, skal disse avkjøles før de settes i kjøleskapet. Men husk samtidig at langsom avkjøling også kan øke faren for oppblomstring av bakterier. Derfor bør du avkjøle maten raskt ved å sette gryten i kaldt vann eller i et rom med lav temperatur og god sirkulasjon av luft. Hvis du er usikker på hvordan du skal lagre maten din, kan du enten se på hvordan maten er oppbevart i butikken eller lese informasjonen på emballasjen.