Foto: Shutterstock

Ingen ønsker å se på seg selv som en “matkaster”. Du blir kanskje overrasket når du ser våre eksempler på hva som regnes som matsvinn i husholdningene.
Matsvinn oppstår når vi:
1. Kaster matrester fra gryter og fat i stedet for å kjøle maten ned, pakke den godt inn og legge den i kjøleskap eller fryser – avhengig av når vi skal spise den neste gang
2. Storhandler uten å planlegge hva vi trenger og hva vi skal i uken som kommer. Dette resulterer ofte i at vi ikke får spist all maten før den blir dårlig.
3. Kaster mat før holdbarhetsdatoen er gått ut
4. Kaster mat med “best før”dato uten å se, lukte eller smake på om maten er dårlig – som oftest er den ikke det
5. Glemmer å bruke maten i kjøleskapet før vi kjøper ny, fordi vi har lyst på noe annet å spise den dagen
6. Kaster halve brød fordi de er en dag gamle, selv om brødskivene kan ristes eller lages ostesmørbrød av uten at vi smaker forskjell
7. Kaster de ytterste bladene på salaten og endeskiver på agurken når de er helt fine, fordi vi tror de er av dårligere kvalitet
8. Kaster epler med litt skrukkete skall når de like gjerne kan skrelles og brukes i desserter og kaker
9. Heller ut slanter av melk og juice som ikke er gamle, bare fordi de tar plass i skapet
10. Skreller nye poteter og kaster ut næringsstoffene med skallet
11. Har for mange pakninger med lignende innhold åpnet samtidig
12. Glemmer å spise maten i fryseren før den blir gammel, fordi man ikke skrev dato på maten ved innfrysing
13. Tilbereder for store porsjoner som vi ikke får spist opp
14. Forsyner oss med mer enn vi er sikre på at vi klarer å spise opp
15. Glemmer å fryse ned mat i passende porsjonsstørrelser
16. Unnlater å ha god orden og hygiene i kjøleskapet
17. Glemmer å bruke de eldste matvarene først, for eksempel ved å plassere melken i dato-rekkefølge
18. Glemmer å plukke egen frukt fra hagen og samtidig kjøper frukt i butikken
19. Tenker kvantitet framfor kvalitet ved å kjøpe mer enn vi trenger av en matvare, slik at noe av den ender med å bli for gammel. Hva med å kjøpe kvalitet og nyte maten uten at det oppstår svinn.
20. Ikke bruker tid på å beregne hvor mye mat vi trenger å kjøpe inn til en fest, slik at det må kastes store mengder i etterkant
21. Heller ut vin og ølslanter som smaker godt i sauser og supper
22. Kaster kyllingbein, kjøttbein og skall fra skalldyr uten å koke kraft på dem først. Med god kraft i fryseren har vi et perfekt utgangspunkt for gode supper og sauser.
22. Ikke gidder å bruke restene kreativt. Se Matvetts oppskriftssider for inspirasjon og ideer.